Historie

Begin jaren zestig waren er in Boukoul en Swalmen vrijwel geen horecagelegenheden waar een koffietafel na een begrafenis kon worden gehouden of waar het mogelijk was heuglijke feiten als een bruiloft te vieren. Daarom nam pastoor, ‘rector’, Adams in 1964 het initiatief tot het bouwen van een gemeenschapshuis in Boukoul. De grond waarop werd gebouwd was eigendom van de kerk en werd geschonken aan stichting de Kamp.

Destijds is een plaquette gemaakt, ter ere van initiatiefnemer pastoor Adams, deze is nog altijd te zien in de Kamp.

 


Het stichtingsbestuur ging hoogstpersoonlijk langs bij alle cafés in de gemeente Swalmen om toestemming te vragen. Dankzij giften en inspanningen van de inwoners (verschillende Boukoulse bouwvakkers bouwden zelf mee) kon het gemeenschapshuis in 1965 worden geopend. Pastoor Adams mocht het niet meer meemaken, hij overleed kort van tevoren.

Zie onderstaande foto's van de bouw van de Kamp, klik op de foto's voor een vergroting. 


Eerste bruiloft


De eerste bruiloft in de Kamp werd gehouden op 9 januari 1965, toen Annie en Lei Vintcent in het huwelijk traden. In de keuken werd een vierpitsgasfornuis geplaatst – afkomstig van bejaardentehuis Roncalli - zodat er tijdens de bruiloften kon worden gekookt voor de gasten. Op de vierpitter werden complete diners gekookt voor vaak meer dan honderd mensen. Het fornuis staat nog steeds  in de Kamp.


Tienerclub

In de jaren zeventig kwam pastoor Coenen op het idee van ‘de Tienerclub’. In de kelder van de Kamp kwamen jarenlang de Boukoulse jongeren bijeen om te dansen, drinken en voor een eerste kus.

Het gemeenschapshuis deed ook lang dienst als gymzaal voor de naastgelegen basisschool. Schoolfestiviteiten als de eindejaarsmusical, kerstmusical, jaarafsluiting en carnaval vonden en vinden er nog plaats.

 

Vanaf 1965 bood de Kamp onderdak aan tal van clubs, verenigingen en organisaties en ook vandaag de dag is het gebouw nog volop in gebruik.


Bovenstaande tekst kwam tot stand dankzij het fenomenale geheugen van Jeu van Buggenum
die bestuurslid en veertig jaar (1968 tot 2008) beheerder was van de Kamp. 

Boekoel, wie ut waas

De, van origine, Boukoulse Krijn Pansters heeft sinds enkele jaren een prachtig historisch archief aangelegd . Hij verzamelt foto's, video's, brieven en ander media die de geschiedenis van Boukoul weergeven, kijk voor meer foto's op zijn facebookpagina.  Uit zijn archief zijn onderstaande foto's van Gemeenschapshuis de Kamp. 

 

Heeft u ook nog mooie anekdotes of historische feiten over de Kamp, neem contact met ons op via het contactformulier.